Hackathon Kazananlarının Özeti: Kişilik Testi

Parcel Bonus ödülü kazananı

Batuhan Taştekin
Published in
4 min readMar 24, 2021

--

Sorumluluk Reddi: Bu makale, Oasis Vakfı tarafından hazırlanan DSLA Protocol is integrating with the Oasis Network makalesinin Türkçe çevirisidir. Çeviri içerisinde oluşabilecek dil bilgisi hatalarında orijinal makale esas alınmalıdır.

Bu içerik, Quest for ROSE Hackathon’un kazananlarının yer aldığı devam eden bir programın parçasıdır. Yarışma ve yarışmayı tüm kazananlar hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Bize kendinizden biraz bahsedin (nereli olduğunuz, daha önce neler üzerinde çalıştığınız vb.)

Merhaba ben Apple Choi. Forbole’da yazılım mühendisi olarak çalışıyorum ve Swansea Üniversitesi’nde son sınıf öğrencisi olarak okuyorum. Forbole’da esas olarak, Bigdipper’ın blok zinciri verilerini kullanıcı arayüzünde kolayca göstermesini amaçlayan bir zincir veri ayrıştırıcısı olan BDJuno üzerinde çalışıyorum. Ayrıca, Desmos’un Sosyal Medya platformunun işlevselliği üzerine tasarlanmış bir zincir olan Desmos’un blok zincir veri setine dayalı mikroblog öneri sistemi olarak bitirme projem üzerinde çalışıyorum. Merkezi olmayan takip edilemeyen bir sosyal ağ sunmak istiyoruz. Desmos’taki kullanıcıların tümü anonim olabilir.

Blok zinciri teknolojisi hakkında ilk ne zaman ve neden heyecanlandınız?

Forbole ile takımın bir parçası olduğumda blok zinciri teknolojisini öğreniyorum. Blok zinciri uygulamalarında çalışırken ve uygularken, blok zinciri teknolojisi kavramından gerçekten etkilendim: merkeziyetsiz, demokratik, anonim ve gizliliği koruyabiliyor.

İnsanlar endişeleniyorlar; internetteki konuşmalar izlenecek ve kişisel bilgilerinizle ilişkilendirilecektir. İnsanların sosyal medya platformlarında içerik paylaşırken gönül rahatlığı yaşayabilmeleri için güvenli bir sosyal medya oluşturma ihtiyacı vardır. Bu, blok zinciri teknolojisinin avantajını sosyal medyaya getirmek gibi, blok zinciri teknolojisine sahip bir mikroblog sistemi oluşturma fikrini ortaya çıkardı.

Bize projenizden bahsedin (nedir, nasıl işliyor?)

Kullanıcılar sosyal medyadaki gönderilere göz atarken tavsiye almak isteyecektir. Tavsiyede bulunmak için, bazı kişisel büyük veriler toplanacaktır ancak kullanıcılar bu durumda gizlilik konusunda da endişelenebilirler. Bu nedenle, Parcel SDK, kullanıcı fikir birliği ile veri erişimini yönetmeye yardımcı olabilir. Proje, kullanıcıların kendi davranış verilerini kontrol etmelerine olanak tanıyan Desmos üzerindeki verileri Oasis sistemine köprüleyen bir arayüzdür.

Proje, bir sosyal medya sisteminin prototipidir -kullanıcılar uygulamadaki yayınları görüntüleyebilir, beğenebilir ve yorum yapabilirler. Daha sonra program, hangi gönderinin tepki verdiği gibi kullanıcı eylemini ve yorumunu bir lambda sunucusuna gönderir. Sunucu tarafında ise gönderilen bu veriler Parcel üzerinde kullanıcıların hesabına ayrıştırılır.

Kullanıcının kişilik testi sonucunu alması gerektiğinde, sunucu kullanıcının tüm verilerini Parcel’den indirecek, analiz makine öğrenimi kısmını Parcel’e iletecek ve sonucu döndürecektir.

Kişilik testini yapan kişi aslında final projemin bir parçası. Bu projenin nihai amacı, Parcel SDK ve blok zinciri veri kümesi ile bir öneri sistemi oluşturmaktır.

Projeniz hangi gerçek dünya sorununu ele almayı hedefliyor?

Günümüzde sosyal medyadaki gizlilik sorunu, ele almayı hedeflediğimiz temel bir gerçek dünya sorunudur. Sosyal medya platformlarının çoğu ücretsiz olduğu için bu platformlar üzerinde reklam satmak, platformların kar elde edebilmesinin tek yoludur. Bu da kişisel verilerin platforma reklam veren şirketlere satıldığı anlamına gelir. Bu ekonominin sorunu, kullanıcıların hangi verileri ve hangi şirketi satacaklarını seçememesidir. Parcel SDK, kişilerin kontrollerini geri almalarına olanak tanır.

Desmos’ta reklam geliri, sosyal etkileşimlerine göre platformdaki son kullanıcılara paylaşılacaktır. Bu mekanizma ile reklamlar veri gizliliğinden ödün vermeden doğru hedef kitleye ulaştırılabilir.

Oasis ağında bir şey inşa etmekle ilgilenmenize sebep olan nedir?

Parcel SDK fikrini oldukça beğendim- kullanıcılar verilere kimler tarafından erişildiğine dair günlüğü görebilir. Günümüzde, sosyal medyaya katılan insanlar okumadan “Şartlar ve koşulları kabul ediyorum” u tıklıyorlar. Oasis portalının tüm yetkilendirme süreci, kullanıcının hangi gizliliği yetkilendirdiği konusunda kullanıcılar tarafında farkındalık kazanabilir.

Eğer varsa projenizin gizlilik ve mahremiyet bileşenleri neden önemli?

Herkes kişisel meta verilerinin gizli olması ve mahremiyetinin korunması gerektiğini kabul eder. Görüntüledikleri/tıkladıkları ve beğendikleri kullanıcı günlüğü Parsel’de saklanır.

Projeniz sorumlu bir veri ekonomisi oluşturmak için Parcel SDK’i nasıl kullanıyor?

Parcel SDK, kişilerin verilerinin kontrollerini geri almalarına olanak tanır. Kullanıcı hangi verinin hangi firmaya gösterilebileceğini ve ne sattığını görebilir.

Desmos’ta içerikler ve tepkiler kaydedilir. Kullanıcı davranış verilerini korumak için Desmos herhangi bir kullanıcı davranışını kaydetmez ya da analiz etmez. Parcel SDK ile son kullanıcılar, uygulama ile paylaşmak istedikleri temas noktalarında bulunan verileri seçebilirler. Sunucu, kimliği bilmeden bu verilere ve son kullanıcılara teslim içeriği ya da reklamları baz alarak analiz yapabilir. Ayrıca veri sahipleri hangi verilerin paylaşıldığını bilme olanağına sahiptir.

Projeniz üzerinde çalışırken keşfettiğiniz ve en sevdiğiniz Oasis ağ özelliklerinden biri nedir?

Sadece Parcel SDK’i denediğim kadarıyla, Parcel Steward’ın sadece gönderilen verilerini değil, aynı zamanda işlenen verilerin de görüntülenebilmesinin şaşırtıcı olduğunu gördüm. Kullanıcılar, hangi verilerin işlendiğini, bu veriler ve verilerin sonucuyla ne yapacaklarını bilebilirler. Ayrıca kullanıcılar artık istemedikleri kaydı silebilir. Ve bu harika.

Diğer insanlar uygulamanızı nasıl deneyebilir ya da üzerinde çalıştığınız şey hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebilir?

Eğer Personality Tester’ı denemek istiyorsanız, sadece Github’dan indirin :)

Veri toplayıcı olarak Parcel SDK’i kullanacak nihai sosyal medya platformu (Mooncake) hâlâ geliştirme aşamasında ve şu anda kullanılamıyor. Forbole ile iletişimi sürdürün ve güncellemeleri takip edin!

Paylaşmak istediğiniz başka bir şey var mı?

Kullanılabilirliğini artırmak için SDK hala kendisi üzerinde bir iyileştirme alanına sahip. Parcel SDK’in gelecekteki gelişimini gerçekten dört gözle bekliyorum!

Not: Bu, bir topluluk üyesi tarafından Hackathon Winner’s Spotlight: Personality Tester makalesinin orijinal İngilizce sürümünden yapılan çeviridir.

--

--