Oasisova Uganka

Slovenska ekipa razvijalcev pri Oasis Network je za mlade slovenske upe pripravila programersko uganko. Počiva na tajni blokovni verigi z imenom Oasis Sapphire. Tvoja naloga je, da napišeš kratko skripto, ki se poveže s pametno pogodbo na našem omrežju, tajno pridobi vprašanje in nanj odgovori. Če bo odgovor pravilen, osvojiš kovančke ROSE!

Blockchain, Ethereum, Solidity, Dapp, kaj za vraga?

Poznaš le C? Python? Javascript? Odlično! Vsega ostalega se boš priučil.

Porazdeljena omrežja niso enostavna reč. Programiranje porazdeljenih aplikacij ima veliko omejitev v primerjavi z namiznimi ali spletnimi, zato je potrebno imeti odprto glavo. Poznavanje algoritmov in podatkovnih struktur, pisanje programske kode, ki učinkovito reši problem, iznajdljivost pri iskanju hroščev, natančno sledenje poteku programa z vidika varnosti in kriptografske rešitve so cenjene vrline.

OK. Kaj moram storiti?

1

Najprej se nam pridruži na kanalu #slovenia na Oasisovem Discord strežniku. Dostop do kanala pridobiš tako, da klikneš na slovensko zastavico v kanalu za pridobivanje vlog #get-your-role. Če želiš, se nam lahko nato na kratko predstaviš, lahko pa napišeš zgolj živjo in bomo zadovoljni. Z zanimanjem spremljamo slovenski kanal in ob nepremostljivi tehnični oviri ti bomo z veseljem pomagali. Na neprimerna vprašanja ti bomo odgovorili s še bolj neprimernim odgovorom.

2

Če se prvič srečuješ z razvojem aplikacij za blokovne verige, si oglej kratek Ethereumov vodič po pametnih pogodbah.

3

Bravo! Po osvojenih osnovah Ethereumovih pametnih pogodb je zdaj na vrsti snovanje tajnih pametnih pogodb na našem dragocenem kamnu, Oasis Sapphire.

4

Pametna pogodba uganke počiva na verigi Oasis Sapphire Testnet, in sicer na naslovu 0x4874c1EC02c122Dfb29C994264dFCC4aD9FA8b96. ABI pogodbe je naslednji:

function getQuestion(string memory coupon) external view returns (string memory)

function submitAnswer(string memory coupon, string memory answer) external

function claimReward(string memory coupon) external view returns (string memory)

5

Tvoja naloga je, da s pomočjo osvojenih orodij napišeš skripto, ki komunicira s pametno pogodbo uganke. Najprej s tajnim klicem do getQuestion() poizvedi za vprašanjem, vezanem na tvoj kupon z letaka. Nato sestavi odgovor in ga s tajno transakcijo do submitAnswer() pošlji nazaj. Če je odgovor pravilen, boš v naslednjem potrjenem bloku lahko s tajnim klicem do claimReward() pridobil zasebni ključ do čisto pravcatih kovančkov ROSE na verigi Oasis Sapphire Mainnet.

6

Čestitamo! Kovančke lahko uporabiš za objavo novih porazdeljenih aplikacij na omrežju Oasis in med prvimi na svetu izkoristiš tajnost pametnih pogodb za uresničitev svojih idej. Lahko pa kovančke pretopiš v pivo sok zate in za tvoje prijatelje v bližnjem kripto lokalu.

Latest Blogposts

Get Involved

How we use cookies?

At Oasis Foundation we believe in your privacy, so you can choose to browse our site without any tracking or by clicking “Accept”, you help us to improve our site and help us grow our ecosystem. View our Privacy Policy for more information.